Detail aktuality

Vláda vyhlásila nouzový stav

Vláda vyhlásila kvůli šíření koronaviru nouzový stav. Od čtvrtka 14 hodin a na 30 dnů, na delší dobu by to musela udělat Sněmovna. Zakázala vstup do Česka cizincům z 13 rizikových zemí a cestu Čechům do nich i přítomnost lidí v provozovnách stravovacích služeb od 20 hodin do šesté hodiny ranní. „Jde o zdraví lidí, kteří musí být odpovědní,“ řekl premiér Andrej Babiš.

Stravovací zařízení budou zavřená také ve velkých nákupních centrech nad pět tisíc metrů čtverečních. Lidé také nebudou moci od šesté hodiny ranní do veškerých zábavních zařízení, do posiloven, solárií, provozoven wellness služeb, na sportoviště či koupališť.

Od pátku také vláda zakázala divadelní, hudební, filmová a další umělecká představení, sportovní, kulturní, náboženské, spolkové, taneční akce, výstavy, slavnosti, poutě, přehlídky, ochutnávky, trhy a veletrhy s účastí přesahující ve stejný čas 30 osob.

Doposud podobná restrikce platila pro akce s účastí nad sto osob, o čemž po jednání Bezpečnostní rada státy v úterý rozhodly ministr zdravotnictví Adam Vojtěch. Na stejném jednání rady padlo i rozhodnutí o zavření škol

Nynější změna naruší sportovní utkání i bez diváků, protože počet účastníků na nich – sportovců a obsluhy – přesahuje 30 osob. Například fotbalová liga už od víkendu hrát nemůže.

Na hranicích s Německem a Rakouskem budou kontroly

Vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček řekl, že vyhlášení nouzového stavu umožní vládě pružněji reagovat na situaci kolem koronaviru. Podle Babiše mají ministři právo přijímat zvláštní opatření, vláda se ale rozhodla, že budou své rozhodnutí s kabinetem konzultovat.

Kontroly budou na 11 hraničních přechodech, sedmi s Německem a čtyřmi s Rakouskem. Budou i na mezinárodních letištích.

Zdroj: /

Sbírka zákonů ZDE a ZDE.

Odkaz na úřední desku, kde najdete oficiální informace z krizového štábu Libereckého kraje ZDE.