Detail aktuality

Vláda prodloužila omezení volného pobytu do 11. 4. 2020

Prodloužení omezení volného pohybu

V pondělí odpoledne kvůli koronavirové krizi znovu jednala vláda. Kývla na prodloužení omezení volného pohybu až do 11. dubna. Ministři ale řešili i další mimořádná opatření - mimo jiné přítomnost třetích osob u porodu či nutnost nosit roušku v autě. Už se testuje chytrá karanténa
Ministři se shodli na tom, že omezení volného pohybu, původně nařízené do prvního dubnového dne, se prodlužuje až do 11. dubna ráno. Současně s tím se prodlužuje i nařízení upravující fungování obchodů.
Vláda také nově schválila povinnou karanténu pro všechny, kteří se vracejí odkudkoli ze zahraničí. "Jsou tam výjimky, ale jinak se to týká českých občanů i cizinců. Na hranicích pohyb lidí eviduje policie," oznámil na tiskové konferenci po jednání vlády ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD).
Vláda také odsouhlasila dvě výjimky z nošení roušek. Obličej si nemusejí chránit řidiči, pokud v autě cestují sami a také malé děti do dvou let věku. Zmírnil se také zákaz přítomnosti třetích osob u porodů.
Premiér Andrej Babiš (ANO) také řekl, že na jižní Moravě se začala testovat chytrá karanténa. Pokud se projekt osvědčí, je možné, že vláda po Velikonocích začne rozvolňovat nyní platná mimořádná opatření. Závisí to ale na schopnosti testovat na Covid-19. Babiš zmínil cifru 20 tisíc testů denně.

Zdroj TN.cz