Detail aktuality

Petice Richardu Brabcovi a vládě České republiky, aby začali efektivně hájit zájmy českých občanů ve věci plánovaného rozšíření dolu Turów

Text petice naleznete zde: https://www.petice.com/vyzva_oban_richardu_brabcovi_a_vlad_eske_republiky_aby_dostali_svym_ustavnim_povinnostem_a_zaali_efektivn_hajit_zajmy_eske_republiky_a_jejich_oban_ve_vci_planovaneho_rozieni_dolu_turow 

 

Tato akce je velice urgentní, jelikož MŽP plánuje zaslat konečné stanovisko Polákům do 15.11. Petici chceme předat vládě na jednání v úterý 12.11. a budeme velice rádi, když i tuto informaci předáte svým občanům - čím více bude u předání místních lidí, tím lépe. Pokud byste se zúčastnili přímo jako starostové, bude náš mandát ještě silnější. Jednání vlády je plánováno cca na 12.00. 

 

Obsahem petice ve stručnosti jsou tyto body:

- Popis současné, již dnes velice akutní situace ve Václavicích, kde jsou občané nuceni řešit každodenní starosti s vodou velice kreativně: např. pomocí vedení desítek metrů hadic do vydatnějších zdrojů vody, praní u (z hlediska vody) šťastnějších sousedů, či zoufalého čerpání vody z potoka do vlastních studen (aby byla alespoň voda užitková). 

- Apel na MŽP, aby tuto situaci vzalo v potaz a pochopilo, že jakékoli zhoršení současné situace s vodou bude naprosto zničující. 

- Odmítnutí absurdního argumentu ministra Brabce, který zazněl na interpelacích dne 7.11., kdy zmiňoval možnost zásobování vodou z polské Bogatyně. K takovému řešení neexistuje žádná infrastruktura a její zrealizování by trvalo mnoho let. V dokumentaci EIA ji navíc investor vůbec nezmuňuje! 

 

Otázkou, kterou si klademe je, čí zájmy ministr Brabec skutečně hájí, protože ty naše to zcela evidentně nejsou. Pojďme se tomu postavit a dokažme, že obyvatele Hrádecka a Frýdlantska jednoduše za dobré vztahy s Poláky vyměnit nemůže!

 

Petiční výbor občanů Vaclavic a Uhelné

Michael Martin, Daniel Gabryš, Milan Starec